Kolorowy lukier, czyli jak znaleźć barwniki do lukru we własnej kuchni?
Jeśli zabraliście się już do dekorowania świątecznych pierników z naszego wspaniałego przepisu, pewnie zastanawiacie się, czym udekorować ciasteczka. Jak już pisaliśmy, mogą to być drażetki, posypki, kuleczki, jadalny brokat, pisaki i inne tego typu ozdoby. Jednak żaden pierniczek świąteczny nie może obyć się bez solidnej porcji lukru! To on jest najlepszą ozdobą ciasteczek, a dodatkowo podbija ich słodycz – to uczta dla prawdziwych łasuchów! Mamy dla Was pomysł, jak zrobić kilka kolorowych lukrów, do których barwniki znajdziecie we własnej kuchni! Słodko, kreatywnie i zdrowo to nasza dewiza na nadchodzące święta!
Lukier – przepis
Zrobienie domowego lukru jest zdecydowanie zdrowsze niż zakup gotowego lukru w paczkach. Zawiera on konserwanty, które nie są dobre dla naszego organizmu. Oczywiście lukier stworzony w domu zawiera mnóstwo cukru, ale jego odpowiednia ilość nie wpływa tak negatywnie na zdrowie jak lukier paczkowany. Do przygotowania domowego lukru potrzebne są jedynie dwa lub trzy składniki:
- Cukier puder;
- Mleko;
- Kilka kropel soku z cytryny.
Wystarczy dokładnie zmieszać je w miseczce. Sok z cytryny doda świeżości i wyjątkowego smaku całej mieszance. Pamiętaj jednak, żeby mleko dodawać do cukru pudru bardzo powoli. Zbyt duża ilość płynu spowoduje, że lukier będzie za bardzo płynny. Dozując odpowiednio proporcje składników, stworzysz idealną konsystencję lukru.
Barwniki, które masz w swojej kuchni
Kolorowy lukier w paczkach jest kuszący pod względem dowolności barw. Nie musisz jednak martwić się, że Twój biały lukier nie będzie interesujący dla dzieci. Możesz dodać do niego wiele wspaniałych, a co najważniejsze naturalnych składników, które w dodatku masz w swojej kuchni na wyciągnięcie ręki.
Lukier w kolorze brązowym stworzysz, jeśli dodasz do mieszanki odrobinę gorzkiego kakao. Raczej nie używaj kakao błyskawicznego dla dzieci, ponieważ możesz w tym momencie przesadzić z cukrem. Idealne zatem będzie kakao gorzkie, którego używasz zazwyczaj do ciast.
Lukier o żółtym kolorze powstanie, jeśli do powstałej mieszanki dosypiesz odrobinę kurkumy. Kurkuma ma dość neutralny smak, dzięki czemu nie wpływa na smak lukru, a jednocześnie nadaje doskonałego, intensywnego koloru.
Lukier w kolorze fioletowym uzyskasz, jeśli do mieszanki dodasz kilka kropli soku ze świeżych lub mrożonych jagód. Sok jest tak intensywny, że wystarczy jego odrobina, aby lukier perfekcyjnie zafarbował.
Lukier w kolorze czerwonym wyjdzie wtedy, jeśli dodasz do mieszanki kilka kropli soku z buraka. Kolor będzie bardzo intensywny, a barwa czerwieni doskonała.
Ostatnim kolorem, jaki możesz uzyskać w domowych warunkach, jest zmieszanie lukru z odrobiną mielonego szpinaku. Taka mieszanka pozwoli Ci uzyskać lukier zielony.
Ciekawostka: niebieski kolor lukru również możesz uzyskać, jednak będzie to wymagało odrobiny wysiłku. Gotująca się świeża kapusta wydziela soki, które podczas wrzenia zmieniają swój kolor na niebieski. Po dodaniu kilku kropli niebieskiej wody do lukru, uzyskasz mieszankę w oczekiwanym kolorze. Jeśli więc akurat masz zamiar przygotowywać potrawy wigilijne pamiętaj, aby nie wylewać wody po ugotowanej kapuście.
Takie naturalne, zdrowe barwniki do lukru sprawią, że dekorowanie pierników świątecznych będzie nie lada przyjemnością, nie tylko dla dzieci, ale także dorosłych!
Kolorowy lukier, czyli jak znaleźć barwniki do lukru we własnej kuchni?