Przechowywanie pokarmu, czyli jak zadbać, aby dziecko zawsze otrzymywało pełnowartościowy pokarm mamy?
Nawet mamy, które mają możliwość pełnienia opieki nad swoim dzieckiem 24 godziny na dobę, muszą czasami sięgnąć po laktator. Dzięki odciągnięciu pokarmu mogą bowiem pozwolić sobie na chwilę wytchnienia, wyjść na spokojne zakupy czy też pozałatwiać sprawy urzędowe. Świeżo odciągnięte mleko jest dla dziecka pokarmem pełnowartościowym. Problem pojawia się jednak wtedy, kiedy pragniemy zachować je na później. Jak obchodzić się z odciągniętym mlekiem mamy, aby nie utraciło ono swoich cennych składników odżywczych i było bezpieczne dla małego brzuszka?
Przechowywanie pokarmu - po co odciąga się mleko?
Podstawową motywacją do sięgnięcia po laktator przez karmiącą mamę jest chęć przygotowania dla dziecka posiłku, który będzie mógł mu podać ktoś inny. Bardzo często odciąganie mleka jest jednak wskazane również w przypadku problemów, które spotykają niejedną kobietę zarówno na początku, jak i w trakcie przygody z naturalnym karmieniem.
Laktator pomaga zainicjować i utrzymać laktację, kiedy dziecko od urodzenia nie może ssać piersi - na przykład leży w inkubatorze - lub gdy to matka jest oddzielona od dziecka. Poza tym dodatkowe odciąganie pokarmu stymuluje laktację w przypadku, kiedy samo przystawianie dziecka do piersi nie jest wystarczające. Laktator przynosi również ulgę przepełnionym, obrzękniętym piersiom, wspomaga przepływ mleka i kształtuje zbyt płaskie brodawki.
Przechowywanie pokarmu z piersi i laktatora - jak efektywnie odciągać mleko?
Pokarm z piersi mamy może być odciągany ręcznie lub za pomocą laktatora - ręcznego, bądź elektrycznego. Mamy stosujące ręczne techniki odciągania mleka powinny pamiętać o odpowiednim przygotowaniu do tego zabiegu, czyli delikatnym ogrzaniu i rozmasowaniu piersi. W taki sposób pokarm będzie wypływał szybciej, a samo odciąganie będzie bardziej komfortowe.
W przypadku stosowania laktatorów elektrycznych takie czynności nie są zazwyczaj konieczne, gdyż wiele produktów tego typu posiada wbudowany tryb stymulacji wypływu pokarmu. Najbardziej efektywne są laktatory pracujące fazowo, czyli naśladujące sposób ssania piersi przez niemowlę. Polega to na szybszym i płytszym zasysaniu w pierwszej fazie, a następnie na ssaniu głębszym i powolniejszym. Niezależnie od obranej techniki, mama pragnąca odciągnąć pokarm, powinna pamiętać o dokładnym umyciu i osuszeniu piersi oraz wszystkich części laktatora, za każdym razem przed przystąpieniem do zabiegu.
W jakich warunkach i temperaturze można przechowywać naturalny pokarm?
Naturalny pokarm mamy można przechowywać w temperaturze pokojowej, w lodówce lub w zamrażalniku. W zależności od warunków zmienia się jednak jego termin do spożycia. Ponadto, w przypadku wcześniaków czy dzieci chorych czas dopuszczalnego przechowywania mleka ulega znacznemu skróceniu. Niezwykle istotne dla zachowania cennych wartości odżywczych pokarmu jest także jego podgrzewanie. W przypadku mleka przechowywanego w temperaturze pokojowej lub w lodówce, wystarczająca będzie kąpiel wodna.
Warto mieć przy tym na uwadze, że kobiecy pokarm rozwarstwia się, a oddzielona część tłuszczu jest dla dziecka bardzo wartościowym składnikiem, dlatego podgrzewane mleko należy kilkakrotnie wymieszać. Mleko zamrożone musi być rozmrażane bardzo powoli. Najlepiej wyjąć je z zamrażalnika i wstawić do lodówki na kilka godzin przed podgrzewaniem. Można również rozmrozić pokarm w naczyniu z letnią wodą. Rozmrożone mleko nadaje się do spożycia przez maksymalnie 4 godziny. Kobiecego pokarmu nie zaleca się podgrzewać w kuchence mikrofalowej. Najlepiej sprawdza się w tym celu kąpiel wodna lub dedykowany podgrzewacz elektryczny.
Jakie opakowanie nadaje się do przechowywania kobiecego pokarmu?
Pokarm mamy może być przechowywany bezpośrednio w butelce ze smoczkiem - jeśli planujemy wykorzystać go w ciągu kilku godzin - a także w specjalnych woreczkach i pojemnikach. Woreczki doskonale sprawdzą się zarówno podczas przechowywania w lodówce, jak i w zamrażalniku. Są one sterylne i nadają się tylko do jednokrotnego użytku. Powinny mieć także szczelne zamknięcia, nadrukowaną miarkę i miejsce do opisania zawartości (data). Butelki i słoiczki mogą być wykorzystywane wielokrotnie - po dokładnym wymyciu i wyparzeniu. Do przechowywania pokarmu nadają się także szklane naczynia z pokrywką, jednak nie metalową, gdyż mleko w kontakcie z metalem może zmienić swój skład chemiczny. Mleka nie wolno trzymać również w pojemnikach z poliwęglanu. Bezpieczniejsze będą te wykonane z polietylenu lub polipropylenu przeznaczonego do kontaktu z żywnością.
Ile maksymalnie można przechowywać pokarm?
Odciągnięty dla zdrowego dziecka pokarm możemy przechowywać maksymalnie:
- 8 godzin w temperaturze pokojowej,
- 5 dni w lodówce w temperaturze do + 4˚C,
- 2 tygodnie w zamrażalniku w temperaturze –10˚C,
- 6 miesięcy w zamrażarce w temperaturze od – 18˚C do – 20˚C.
W przypadku wcześniaków i dzieci chorych czas ten skraca się do:
- 1 godziny w temperaturze pokojowej,
- 2 dni w lodówce,
- 7 dni w zamrażalniku w temperaturze do – 10˚C.
Następny artykuł
Ząbkowanie: co na bolesne ząbkowanie u dziecka?
Przechowywanie pokarmu, czyli jak zadbać, aby dziecko zawsze otrzymywało pełnowartościowy pokarm mamy?