Przechowywanie jedzenia - jak przechowywać jedzenie, aby dłużej było świeże?

Przechowywanie jedzenia - jak przechowywać jedzenie, aby dłużej było świeże?

Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, który nigdy nie wyrzucił nic do jedzenia. No właśnie… Każdy z nas ma za uszami drobne przewinienia przeciwko żywności. W jaki sposób skutecznie ograniczyć jej marnowanie? Pomaga w tym odpowiednie przechowywanie. I w tej kwestii pomożemy!

Produkty w lodówce

W Polsce marnuje się szacunkowo około 9 milionów ton żywności. Co najczęściej trafia do kosza? Pieczywo, wędliny oraz warzywa i owoce. Jest tak, ponieważ kupujemy ich za dużo i źle przechowujemy. Na początek zajmijmy się produktami, które stoją w lodówce. Robienie wielkich zakupów i wrzucanie ich byle jak do lodówki na pewno nie pomoże w walce z marnowaniem jedzenia. Najlepiej jest więc robić mniejsze zakupy, a produkty w lodówce układać na jasno określonych miejscach. Zacznijmy od górnej półki - to tam powinny znaleźć się produkty mleczne, np. kefiry, jogurty czy mleko. Trochę niżej ustawić możemy masło, twarożki, serki i wędliny. Najniższa półka powinna być zarezerwowana dla ryb i mięsa, ponieważ jest w niej najchłodniej. Do szuflad należy włożyć warzywa bądź owoce, umyte i suche. Dzięki temu utrzymamy w lodówce czystość, a jedzenie będzie dłużej świeże. Półki w drzwiach lodówki należy wypełnić sosami, musztardą, ketchupem itp. Wkładając produkty do lodówki, pamiętajmy, aby jej nie przeładować - jeżeli tego nie dopilnujemy, prawdopodobnie zapomnimy o produktach leżących z tyłu, a także utrudnimy cyrkulację powietrza w całej lodówce.

Przechowywanie warzyw i owoców

Zastanawiasz się, dlaczego pomidory, które wkładasz do lodówki tak szybko się psują? A ogórki, które leżą obok nich, też pewnie długo nie wytrzymują? Jest tak, ponieważ zarówno pomidory, jak i ogórki nie lubią zimna. Włożone do lodówki szybciej tracą swój smak i kolor. Zdecydowanie lepiej przechowywać je w zacienionym miejscu, najlepiej w plecionym koszyku. Za lodówką nie przepadają też buraki i ziemniaki, a także cebula i czosnek. Do chłodziarki chowaj zawsze owoce sezonowe (truskawki, jeżyny, maliny, winogrona), ale nie dłużej niż 48 h. Pozostałe owoce np. gruszki, czereśnie, wiśnie czy śliwki w lodówce wytrzymają do 4 dni. A jakie warzywa lubią przebywać w chłodnym wnętrzu lodówki? Zaliczamy do nich pietruszkę, seler i marchew, a także warzywa, które zostały już napoczęte. Neutralna temperatura to raj dla cytrusów i innych egzotycznych owoców np. ananasa, bananów czy mango. Pamiętaj, żeby żadnych owoców i warzyw nie przechowywać w foliowym worku – nie zapewnia on odpowiedniej cyrkulacji powietrza, przez co zatrzymuje wilgoć i przyczynia się do szybszego psucia żywności. Warto pamiętać także, żeby przed spożyciem, myć warzywa i owoce pod bieżącą wodą, dzięki temu możesz uniknąć wielu nieprzyjemnych sytuacji.

Przechowywanie chleba

Jeżeli chcesz ograniczyć wyrzucanie chleba i bułek, przede wszystkim kupuj ich mniej! Przecież razem z wyrzuconym pieczywem, w śmietniku lądują wydane na nie pieniądze... Aby uniknąć takiej sytuacji, chleb należy przechowywać w drewnianym chlebaku, bądź lnianym worku. W ten sposób utrzymamy świeżość jedzenia, a także odpowiednią cyrkulację powietrza w opakowaniu. Dlaczego to rozwiązanie jest lepsze niż plastikowe worki? Ponieważ sztuczne tworzywa zatrzymują wilgoć i przez to pieczywo szybciej pleśnieje. Innym złym nawykiem jest wkładanie chleba do lodówki - to również przyspiesza jego psucie. Jeżeli okaże się, że w domu mamy zbyt dużo pieczywa możemy je zamrozić. Przechowywany w ten sposób chleb jest dobry nawet przez trzy miesiące.

Pojemniki na jedzenie

Pojemniki są bardzo ważne przy racjonalnym przechowywaniu jedzenia. Dlaczego? Ponieważ pudełka na wędliny, sery czy kiełbasy pomogą tym produktom zachować przydatność do spożycia. Dodatkowym atutem jest zatrzymanie zapachu wewnątrz opakowania - ciasto stojące obok leżących luzem kiełbas nie jest najlepszym połączeniem… Pojemniki na jedzenie przydadzą się nie tylko w lodówce. Produkty sypkie takie jak ryż, cukier czy mąka przechowywane w szklanych słoikach nie będą się rozsypywać, ale także unikną moli spożywczych. Dobra organizacja w domu nie jest trudna. Spróbuj!

Komentarze:

Przechowywanie jedzenia - jak przechowywać jedzenie, aby dłużej było świeże?