Przepisy dla dzieci - co może jeść dziecko?

Przepisy dla dzieci - co może jeść dziecko?

Karmienie dzieci w pierwszych miesiącach życia jest proste - wystarczy podawać mu mleko matki bądź mleko modyfikowane. Rozszerzanie diety również nie jest trudne, wystarczy dobrze przeczytać nasz artykuł! Jakie porcje powinno jeść dziecko? Czy dieta ma wpływ na jego odporność? I wreszcie - jakie są sprawdzone przepisy dla dzieci? Zapraszamy do lektury!

Co może jeść roczne dziecko?

Ukończenie przez dziecko pierwszego roku życia przez niektórych rodziców rozumiane jest opacznie - dziecko ma już rok, więc może jeść to, co dorośli. Niekoniecznie jest to prawda, zwłaszcza jeżeli w domu nie stosuje się zasad zdrowego żywienia. Roczne dziecko (ale także dwu- i trzyletnie) powinno jeść 5 posiłków dziennie. Między nimi nie należy podawać przekąsek, chyba że karmisz piersią - na mleko matki zawsze jest czas i miejsce. Poza Twoim pokarmem dziecko powinno jeść dużo owoców i warzyw (najlepiej z każdym posiłkiem), chude mięso i ryby, produkty zbożowe z pełnego ziarna, wodę i tłuszcze (zarówno roślinne, jak i zwierzęce). Potrawy oczywiście możesz przyprawiać, ale unikaj soli czy cukru. Jeżeli nie masz pomysłu na dania, poniżej zamieściliśmy kilka przepisów dla dzieci. Poza tym wystrzegaj się słodzonych napojów i słodyczy, przynajmniej do ukończenia przez dziecko 2 roku życia. Warto ich unikać, ponieważ nie mają wartości odżywczych, a poza tym ograniczają apetyt na inne produkty. Zwiększają też ryzyko próchnicy i otyłości. Między poszczególnymi posiłkami odstępy powinny wynosić od 2 do 4 godzin. Idealny czas na śniadanie to około 30 minut po przebudzeniu, natomiast kolację maluch powinien zjeść 2 godziny przed położeniem się do snu.

Porcje dla dziecka

Wiesz już, co może jeść roczne dziecko, jednak jakie porcje posiłków będą dla niego odpowiednie? W tym wieku maluch powinien zjadać około 83 kcal w przeliczeniu na 1 kg masy ciała. Porcje powinny być więc dostosowane do masy ciała, ale także wieku i aktywności fizycznej dziecka. Przyjmuje się, że jedna porcja z głównej grupy produktów (białko, produkty zbożowe, warzywa, owoce) to jedna łyżka stołowa odpowiadająca latkom skończonym przez dziecko. Przykład: jeżeli Twój maluch skończył 2 lata, powinien dostać na obiad około 2 łyżki brokułów, 2 łyżki ryżu i pierś z kurczaka odpowiadającą wielkości 2 łyżek. Prawda, że proste? Przepisy dla dzieci dostosuj do tego wyznacznika. Niestety nawet przy największych staraniach ze strony mamy, dziecko może nie chcieć jeść. Zazwyczaj dotyczy to dzieci w wieku od 2 do 5 lat, u których dynamika wzrastania jest wolniejsza, co przekłada się na mniejszy apetyt. Uzbrój się w cierpliwość i nie karm dziecka na siłę - w razie wątpliwości odwiedź pediatrę.

Przepisy dla dzieci

Zupa jarzynowa

Przygotuj:

  • marchewkę
  • ziemniaka

  • brokuł (30g)

  • cukinię (30g)

  • mięso (wołowinę, drób)

  • oliwę z oliwek (pół łyżeczki)

  • wodę źródlaną (pół szklanki)

Warzywa umyj, obierz i pokrój w kostkę. Z mięsem postępuj tak samo - umyj je, oczyść i pokrój. Wodę zagotuj i wrzuć do niej mięso. Następnie dodawaj po kolei warzywa i oliwę. Wszystkie te produkty gotuj razem do miękkości. Gdy zupa będzie już gotowa, składniki możesz rozdrobnić blenderem. Schłodzoną zupkę możesz śmiało podawać dziecku!

Pulpety warzywne

Przygotuj:

  • mięso z piersi indyka (20g)
  • ryż (15g)

  • marchewkę

  • korzeń pietruszki

  • słonecznik (10g)

  • mąkę ziemniaczaną (15g)

  • jajko

  • oliwę z oliwek (pół łyżeczki)

  • wodę źródlaną

  • zioła do wyboru np. tymianek (pół łyżeczki)

Warzywa umyj, obierz i zetrzyj. Mięso również musisz umyć i zmielić. Ugotuj ryż zgodnie z wytycznymi na opakowaniu. Do miski włóż warzywa, mięso, słonecznik, ryż, roztrzepane jajko i zioła. Wszystko dokładnie wymieszaj i ulep kuleczki. Zagotuj wodę i wrzuć do niej pulpeciki. Gotuj je, aż będą miękkie i wypłyną na powierzchnię. Ostudzone podaj dziecku. Smacznego!

Pieczone jabłko

Przygotuj:

  • jabłko
  • borówki bądź maliny (5g)

  • masło (2,5g)

  • wodę źródlaną

Umyj jabłko, odetnij górę i usuń gniazdo nasienne. Pozostałe owoce umyj, rozdrobnij, a następnie połącz z masłem. Do środka jabłka nałóż tak wcześniej przygotowany farsz i przykryj odciętą wcześniej górą. Włóż je do naczynia żaroodpornego i nalej trzy łyżki wody. Piecz około 20 minut. Przed podaniem dziecku ostudź i zdejmij skórkę. Szybki podwieczorek gotowy!

Komentarze:

Przepisy dla dzieci - co może jeść dziecko?