Jadalny prezent od serca - domowe kuleczki rafaello krok po kroku
Szukając pomysłu na prezent nie zapomnijmy, że najlepszym upominkiem jest zawsze ten od serca wykonany własnoręcznie. Mogą to być słoiczki lub skrzyneczki ozdobione metodą decupage, może to być własnoręcznie wykonane mydełko, bransoletka lub coś słodkiego. Słodkie prezenty są zawsze dobrym pomysłem, zwłaszcza te, które przygotowujemy samodzielnie.
Dziś pomysł na prezent dla wielbiciela kokosowych smaków i popularnego Rafaello. Domowe kuleczki rafaello nie są trudne w przygotowaniu wystarczą tylko cztery podstawowe składniki plus migdały, które umieścimy w środku takiej pralinki. Do tego folia do pakowania prezentów, którą kupimy w każdej kwiaciarni lub markecie i kolorowe wstążeczki. W przypadku foli możecie wybrać zwykłą przeźroczystą lub ozdobną. Pamiętajcie tylko, że będziecie w nią pakować jedzenie, więc wszelkie folie z brokatem się tutaj nie sprawdzą.
Jak przygotować domowe kuleczki rafaello?
Składniki:
- 200 g białej czekolady w kroplach lub w tabliczce
1,5 szklanki wiórków kokosowych + do obtoczenia kuleczek
4 płaskie łyżki cukru pudru
100 g miękkiego masła lub margaryny
kilka migdałów (tu migdały w białej czekoladzie)
Do pakowania w formie prezentu:
- 1 duża folia do prezentów
kolorowe wstążeczki
Przygotowanie:
Z podanych składników wyjdzie talerz kuleczek rafaello. Składniki można zwiększać w zależności od potrzeb. Najpierw należy naszykować wszystkie składniki, by mieć je od razu pod ręką. Jeśli mamy białą czekoladę w tabliczce należy ją wcześniej posiekać na mniejsze kawałki.
Białą czekoladę przesypujemy do szklanej miseczki i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Miseczkę należy umieścić na garnku z gotującą się wodą, w taki sposób by miseczka nie dotykała tafli wody. Czekolada ma się rozpuszczać pod wpływem gorącej pary. Proces ten trawa kilka minut.
W międzyczasie przekładamy miękkie masło lub margarynę do miski wraz z cukrem pudrem.
Miksujemy składniki. Do składników w misce wsypujemy wiórki kokosowe.
Następnie wkładamy naszą rozpuszczoną białą czekoladę i miksujemy wszystkie składniki do połączenia.
Tak przygotowaną masę na domowe kuleczki rafaello należy schłodzić przez kilka minut w lodówce. Masa ma się nadawać do lepienia w rękach. Powinna być ciut twardsza, coś a la plastelina.
Na większy talerz lub inne naczynie wysypujemy wiórki kokosowe, w których obtoczymy nasze domowe kuleczki rafaello.
Bierzemy kawałki masy, w środek wkładamy po pół migdała (tu wersja w białej czekoladzie), zlepiamy brzegi i formujemy w dłoniach kulkę, którą później obtaczamy w wiórkach kokosowych. Tak postępujemy do wykończenia masy.
Rada: Domowe kuleczki rafaello można również przygotować bez migdałów w środku. Są tak samo pyszne.
Z folii do pakowania prezentów wycinamy kwadraty. W każdy wkładamy 1 lub 2 domowe kuleczki rafaello. Tworzymy mały pakunek, który przewiązujemy wstążeczką.
Domowy jadalny prezent gotowy! Teraz już tylko można go wzbogacić o mały bilecik z imieniem lub życzeniami.
Uwaga! Pamiętajcie, by domowe rafaello pakować dopiero tuż przed wręczeniem prezentów. Wcześniej nasze kokosowe słodkie kuleczki przechowujemy w lodówce. Wesołych Świąt! I smacznego :)
Jadalny prezent od serca - domowe kuleczki rafaello krok po kroku