Naturalne wspomaganie organizmu, czyli wszystko o occie jabłkowym i soku z brzozy

Naturalne wspomaganie organizmu, czyli wszystko o occie jabłkowym i soku z brzozy

Moda na naturalne metody wspomagania pracy organizmu trwa w najlepsze. Największą popularnością cieszą się przede wszystkim produkty wspierające odporność i pozwalające uniknąć stosowania środków farmakologicznych. Zaliczamy do nich między innymi ocet jabłkowy i sok z brzozy. Co warto o nich wiedzieć?

Ocet jabłkowy - na co pomaga?

Ocet jabłkowy to doskonałe źródło enzymów, pektyn, aminokwasów i związków polifenolowych. W jego składzie znajdziemy także witaminę C, kwas foliowy, biotyny, beta-karoten, witaminy z grypy B oraz minerały - potas, sód, fosfor, magnez, wapń oraz żelazo. Ocet z jabłek to naturalny lek na przeziębienie, który wzmacnia odporność, udrażnia zatkany nos i rozrzedza wydzielinę. Działa także antyseptycznie i antybakteryjnie, dlatego warto stosować go trakcie infekcji bakteryjnych i grzybiczych. Ocet jabłkowy jest także dobrym suplementem diety, który usprawnia usuwanie resztek pokarmowych i wspiera odchudzanie poprzez zmniejszenie wchłanialności tłuszczów. Ocet jabłkowy to doskonałe źródło enzymów, pektyn, aminokwasów i związków polifenolowych. W jego składzie znajdziemy także witaminę C, kwas foliowy, biotyny, beta-karoten, witaminy z grypy B oraz minerały - potas, sód, fosfor, magnez, wapń oraz żelazo. Ocet z jabłek to naturalny lek na przeziębienie, który wzmacnia odporność, udrażnia zatkany nos i rozrzedza wydzielinę. Działa także antyseptycznie i antybakteryjnie, dlatego warto stosować go trakcie infekcji bakteryjnych i grzybiczych. Ocet jabłkowy jest także dobrym suplementem diety, który usprawnia usuwanie resztek pokarmowych i wspiera odchudzanie poprzez zmniejszenie wchłanialności tłuszczów.

Ocet jabłkowy - jak długo pić?

Odpowiednio przygotowany ocet jabłkowy można pić właściwie bez żadnych ograniczeń czasowych. Ponieważ jest to produkt o kwaśnym odczynie, nie zaleca się spożywać go bezpośrednio, lecz po rozcieńczeniu. Standardowe proporcje to 1 - 2 łyżki stołowe na jedną szklankę wody. Ocet wypijamy na czczo lub do posiłku, maksymalnie dwa razy dziennie.

Ocet jabłkowy - przeciwwskazania

Chociaż ocet jabłkowy pływa korzystnie na ogólny stan organizmu, to stosowany w nadmiarze może podrażniać błony śluzowe żołądka i zaburzać równowagę gospodarki kwasowo-zasadowej, a nawet prowadzić do odwodnienia. Spożywanie octu z jabłek odradzane jest zatem przede wszystkim osobom z chorobą wrzodową, a także kobietom w ciąży oraz karmiącym.

Ocet jabłkowy - jak zrobić?

Wykonanie domowego octu jabłkowego jest zadaniem czasochłonnym, jednak jak najbardziej możliwym. Potrzebujesz do tego jabłek z dobrego źródła, czyli bez oprysków. Tych zebranych z drzew najlepiej nawet nie myć, spady myjemy i oczyszczamy z zepsutych części, lecz nie obieramy ze skórki. Każdy owoc dzielimy na cztery. Usuwamy gniazda nasienne. Miąższ rozdrabiamy w malakserze. Tak przygotowane jabłka wkładamy do słoja i zalewamy zagotowaną, przestudzoną wodą z cukrem (około 1 łyżka na 1 litr wody). Słój przykrywamy szmatką i zabezpieczamy gumką recepturką. Ustawiamy w ciemnym i ciepłym miejscu. Podczas fermentacji jabłka należy mieszać co kilka godzin. Gdy piana unosząca się wokół owoców zniknie, a same jabłka zbrązowieją, płyn przecedzamy do innego słoika. Ponownie nakrywamy i odstawiamy. To czas fermentacji octowej, trwającej do 4 tygodni. Po miesiącu na owocach wytworzy się zawiesina nazywana matką octową. To dobre bakterie, które warto wykorzystać do produkcji innych octów. Jeśli Twój wyrób pachnie jak ocet, nadszedł czas wyjęcia matki octowej i przelania produktu do butelek.

Sok z brzozy - właściwości

Sok z brzozy to cenne źródło soli mineralnych, garbników, witamin z grupy B, witaminy C, aminokwasów i soli mineralnych - potasu, żelaza, fosforu, wapnia i magnezu. Jego najważniejsze właściwości to działanie przeciwbólowe, przeciwgorączkowe, moczopędne, oczyszczające i wzmacniające odporność. Sok z brzozy, podobnie jak ocet jabłkowy, działa korzystnie również na problemy skórne oraz ogólną kondycję włosów.

Sok z brzozy- na co stosować?

Sok z brzozy poleca się przede wszystkim jako naturalny środek wzmacniający odporność. Można podawać go zarówno osobom dorosłym, jak i dzieciom. Poza tym produkt ten łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego, a także oczyszcza wątrobę i wspiera jej prawidłowe funkcjonowanie. Można stosować go również w przypadku anemii oraz profilaktycznie wobec chorób układu krwionośnego. Sok z brzozy łagodzi też bóle reumatyczne oraz gorączkę związaną z infekcjami wirusowymi.

Sok z brzozy - przeciwwskazania

Soku z brzozy nie wolno spożywać osobom uczulonym na pyłek brzozy. Przeciwwskazaniem jest także nadwrażliwość objawiająca się reakcjami skórnym, obrzęki występujące przy chorobach sercach i nerek oraz niewydolność układu moczowego.

Sok z brzozy - jak pozyskać?

Sok z brzozy można pozyskać na kilka sposobów. Najpopularniejszy z nich polega na nacięciu pnia brzozy przy pomocy siekiery lub ostrego noża. Aby pozyskać sok, wybieramy drzewo o pochylonym pniu, który nacinamy prostopadle. W utworzonym otworze mocujemy lejek, który odprowadzi płyn do naczynia lub butelki. Drzewo można naciąć także w kształt litery V, a w miejscu przecięcia linii wbić rynienkę, która skieruje sok do pojemnika.

Sok z brzozy - gdzie kupić?

Sok z brzozy jest produktem o dużej dostępności. Znajdziemy go w wielu sklepach stacjonarnych, nie tylko tych ze zdrową, ekologiczną żywnością. W najlepszej cenie zakupimy sok z brzozy przez Internet.

Sok z brzozy - przechowywanie

Świeżo pozyskany sok z brzozy najlepiej spożywać od razu lub przechowywać w lodówce maksymalnie cztery dni. Produkt kupiony w sklepie przechowujemy zgodnie z informacjami zamieszczonymi na jego etykiecie.

Komentarze:

Naturalne wspomaganie organizmu, czyli wszystko o occie jabłkowym i soku z brzozy