Dieta matki karmiącej - co wolno, a czego nie wolno, czyli o mitach związanych z laktacją
Istnieje wiele mitów związanych z procesem laktacji, a największy z nich dotyczy listy składników spożywczych, których rzekomo absolutnie nie wolno jeść kobietom karmiącym. Tymczasem każda młoda mama powinna wiedzieć, że organizm produkujący mleko pobiera w tym celu zawsze te same składniki, co oznacza, że wartość pokarmu tylko w nieznacznym stopniu uzależniona jest od naszej codziennej diety. Co więcej, odmawiając sobie niektórych potraw działamy na swoją niekorzyść, gdyż karmienie wiąże się ze zwiększonym zapotrzebowaniem na kalorie i składniki odżywcze. Co powinno zatem znaleźć się w jadłospisie karmiącej mamy, a czego mimo wszystko warto się wystrzegać?
Dieta matki karmiącej - czego nie wolno?
Jednym z często słyszanych mitów na temat karmienia jest konieczność unikania produktów potencjalnie alergizujących. Dzisiaj wiemy, że dopóki u dziecka nie wystąpią rzeczywiste objawy reakcji alergicznej, młoda mama może swobodnie spożywać cytrusy, orzechy czy truskawki. Wśród potraw i produktów zakazanych oraz tych, które warto ograniczyć ze względu na zdrowie własne oraz dobre samopoczucie dziecka zaliczamy przede wszystkim alkohol, kofeinę, dania smażone, tłuszcze utwardzone obecne w słodyczach, chipsach czy margarynie, a także wszelkie dania typu fast food. Karmiąca może pić kawę czy herbatę, jednak powinna starać się znacząco je ograniczyć - najlepiej do maksymalnie 3 filiżanek dziennie. Zamiast potraw smażonych, lepiej postawić na zdrowszą alternatywę w postaci gotowania na parze, a dań typu fast food unikać choćby przez wzgląd na chęć powrotu do smukłej sylwetki sprzed porodu.
Dieta matki karmiącej - przepisy pełne wartości odżywczych
Dieta mamy karmiącej powinna obfitować w produkty, które są źródłem węglowodanów złożonych, czyli dostarczających zdrowych kalorii. Może to być brązowy ryż, pełnoziarniste pieczywo, wszelkiego typu kasze oraz płatki owsiane. Kobieta powinna zadbać o odpowiednią podaż owoców i warzyw, które stanowią najlepsze źródło witamin i minerałów. Żelazo i inne ważne w okresie laktacji mikro- oraz makroelementy znajdziemy z kolei w mleku, chudym mięsie, warzywach strączkowych oraz orzechach. W jadłospisie nie powinno zabraknąć także tłustych ryb, takich jak dorsz, łosoś czy makrela.
Na co dzień warto dostarczać organizmowi także cennych dla zdrowia kwasów tłuszczowych obecnych w oliwie z oliwek czy oleju rzepakowym. Z jakich przepisów powinna składać się zatem dieta mamy karmiącej? Doskonale sprawdzą się tutaj receptury na sałatki z grillowanym kurczakiem i dressingiem na bazie oliwy, pożywne sałatki z ryżu i duszonego indyka oraz wszelkiego typu zupy, zwłaszcza zupy krem. A kiedy przyjdzie ochota na coś słodkiego? Warto zastąpić wtedy sklepowe słodycze bardziej wartościową alternatywą w postaci naleśników z twarożkiem i owocami lub pieczonych jabłek z dodatkiem miodu.
Dieta bezmleczna matki karmiącej
Zdarza się, że karmiąca mama musi zrezygnować z mleka i jego przetworów, na przykład ze względu na nietolerancję laktozy. W takim przypadku należy zadbać, aby jadłospis obfitował w inne, równie bogate źródła białka i wapnia, czyli chude mięso, ryby, jaja, warzywa strączkowe, warzywa zielone i suszone owoce. Mleko krowie można zastąpić także alternatywnymi napojami roślinnymi, czyli mlekiem migdałowym lub ryżowym. Warto również skonsultować taki przypadek ze swoim lekarzem, który może doradzić suplementację, gdyż niedobory wapnia niosą ze sobą poważne konsekwencje, w tym między innymi zwiększenie ryzyka rozwoju osteoporozy.
Dieta przy skazie białkowej dla matki karmiącej
Skaza białkowa to jedno z nielicznych wskazań do ograniczenia różnorodności diety matki karmiącej. Reakcja alergiczna wbrew pozorom nie musi wiązać się jedynie z uczuleniem na mleko krowie, ale również na takie produkty, jak czerwone mięso, kakao, cytrusy czy jajka. Mama musi w takim przypadku stopniowo modyfikować swój jadłospis i uważnie obserwować malucha pod kątem widoczności objawów skazy białkowej. Bez obaw może spożywać natomiast mięso drobiowe, kasze, ryż, żółtko jaja, ziemniaki, marchew i większość innych warzyw.
Dieta matki karmiącej - co wolno, a czego nie wolno, czyli o mitach związanych z laktacją